tecnica de silkscreen

La tècnica de Silkscreen i el seu origen

En el món de l’art i de la pintura en ceràmica existeixen infinitat de tècniques que permeten dissenyar una gran varietat de peces, d’estils i de dissenys. Una d’elles és la tècnica de Silkscreen, un mètode d’impressió d’imatges sobre una peça que aconsegueix dissenys i acabats increïbles. A l’article d’avui volem explicar-te en què consisteix aquesta fabulosa tècnica i quin és el seu origen. No te’l perdis!

En la cultura oriental, aproximadament l’any 3 000 aC, en les Illes Fiji es van realitzar les primeres impressions, a partir de fulles de plàtan foradades. Més tard, es considera que a la Xina es va inventar la serigrafia en el moment en què es va crear una plantilla que s’utilitzava com a patró. Un país on s’emprava aquesta tècnica en objectes de fusta i en teles. Tot i que hi ha una llegenda que explica que enganxaven en papers els cabells entrellaçats d’una dona, realitzant dibuixos que, més tard, es lacaven.

El Japó, posteriorment, va usar aquest mètode en les armadures de samurai. Després, el material que es va utilitzar en aquesta tècnica va ser la seda, d’aquí que el nom d’aquesta tècnica sigui «serigrafia»: sericum + graphe.

Han estat molts els artistes que durant la història han volgut treballar amb aquest mètode, com per exemple, Jackson Pollock, un pintor de l’expressionisme abstracte i conegut pel seu estil tan singular: el dripping. Aquesta tècnica no va ser fins als anys 30 que, gràcies a Guy Maccoy, va començar a utilitzar-se com a recurs artístic.

La tècnica Silkscreen pas a pas

    1. Aquest recurs es basa, principalment, en ser una tècnica on s’utilitza una plantilla i pintura. El primer pas que has de donar és escollir el disseny/dibuix que més t’agradi, serà el que protagonitzarà tota l’atenció a la teva peça de ceràmica!origen silkscreen
    2. Un cop tinguis el disseny escollit, has de barrejar la pintura amb una sorra fina perquè la pintura agafi consistència més densa. La barreja la pots fer en una paleta, t’ajudarà a realitzar el procés!
      Més tard, un cop ja tenim el producte tintat enllestit i en la textura adequada, hem de col·locar el dibuix en la part de la peça de ceràmica més plana, perquè el dibuix es calqui a la perfecció a l’objecte. Un cop el col·loquis, hauràs d’aplicar la pintura per sobre amb el dit índex, distribuint-la des del centre fins als límits i seguint el perfil del nostre dibuix. Totes les zones del dibuix hauran de rebre la mateixa pintura, si no una part pot quedar més difuminada que una altra.

 

  1. Creus que s’han fet correctament tots els passos? Doncs només has de retirar amb cura la plantilla mentre encara està la pintura humida. Si aquesta s’ha assecat perquè has esperat massa estona, és probable que en retirar la plantilla la pintura s’aixequi. I voilà! Ja tens el teu dibuix a la peça de ceràmica, aconseguint un acabat original, personalitzat i autèntic!silkscreen-origen

silkscreenA COLOR IT utilitzem aquesta i moltes altres tècniques més, t’ensenyarem pas a pas com realitzar-la, t’ensenyarem alguns trucs i t’acompanyarem en el procés. Hi ha infinitat de peces, de plantilles i de pintures que vestiran la teva obra d’art d’estil!

Vine a experimentar amb aquesta tècnica a COLOR IT i aconseguiràs ser tot un artista!