taza artesanal

La pintura abstracta en la ceràmica

Hi ha moltes maneres de pintar en ceràmica i es poden emprar infinitat de tècniques, estils i moviments. Nosaltres som amants de cada una de les formes en què una peça pot ser decorada. El que ens agrada, per sobre de tot, és expressar sentiments i emocions en elles, o captar moments i construir records a través de la ceràmica, pinzells i pintures! No obstant això, aquesta setmana volem parlar sobre la pintura abstracta, un art que va aparèixer l’any 1906 amb la pintora sueca Hilma af Klint.

Aquest moviment artístic va sorgir davant de la necessitat de prescindir dels elements figuratius i objectes, i centrar la imaginació i creació en elements abstractes, que no tinguessin cap mena de realitat. Així doncs, la combinació de línies i colors converteix una obra en una creació plena d’interpretacions diferents que l’espectador pot crear. Estem davant, doncs, d’una mena de realisme conceptual, en què els colors, les pinzellades, les formes i les mides prenen un gran protagonisme. 

L’art abstracte es va dividir en dues parts: els creadors d’art expressiu i els geomètrics. Els primers volien fer un art més subjectiu i espontani. Unes obres que insten a la interpretació i que són molt ambigües, per tant, accepten múltiples interpretacions i opinions.  

Per altra banda, l’art abstracte geomètric vol ser més objectiu, més universal… Es basa en una composició més planificada i estructurada. No obstant això, tots els artistes abstractes tenen uns objectius molt clars: alterar els colors, distorsionar els espais tridimensionals i ignorar les regles de la perspectiva. 

Existeixen altres tendències que defineixen un estil diferent en cada un d’ells: el curvilini, el cromàtic, el gestual, el minimalista… 

 

Origen de l’art abstracte

Es creu que aquest moviment va començar a principis del segle XX, més concretament el 1909-1910. Sense dubte, l’artista més important d’aquesta època va ser Wassily Kandinsky. Encara que el primer artista abstracte va ser el Lituà Mikalojus Konstantinas Ciurlionis, que el 1904 va crear la seva primera obra.  

Kandinsky creava obres abstractes amb un sentiment indubtable que omplia tota la seva pintura. I és que el seu gran objectiu era despertar l’emoció de l’espectador. Segons ell, l’art era una òptima eina per deixar anar les emocions que tenim dins, els estats d’ànim…

COLOR IT i la pintura abstracta

plato artesanalAl nostre Instagram podràs veure algunes de les creativitats o vídeos que representen l’art abstracte. I és que a COLOR IT ens encanta que els nostres artistes utilitzin tota mena de tècniques i moviments per crear les seves pròpies peces. 

Si vols venir a la nostra cafeteria creativa i crear una peça usant l’art abstracte, aquí t’estarem esperant!