caga tio colorit

Per què a Catalunya celebrem el Tió de Nadal?

 

caga tio colorit

Queden molt pocs dies per Nadal i avui a COLOR IT et parlarem de la tradició catalana per excel·lència durant aquestes dates: el Tió de Nadal. Es tracta d’un costum que se celebra a Catalunya, Aragó, Occitània i Andorra, iniciant el 8 de desembre i culminant la nit del 24, coneguda com la nit del “Caga Tió”. Tots sabem en què consisteix: un tronc de fusta amb una cara pintada i una manta col·locada al damunt s’alimenta durant tot el mes i, la nit de Nadal, és colpejat mentre es canta una cançó perquè “cagui” dolços i regals. Ens pot semblar una cosa normal perquè ja hi estem acostumats, però el cert és que, si ens parem a pensar-ho detingudament, tot plegat és força inusual. Alguna vegada t’has preguntat quin és l’origen d’aquesta tradició tan original? Et portem respostes!

D’on prové la tradició de fer cagar al Tió?

Tió de NadalLa història del Tió es remunta segles i segles enrere, abans del cristianisme, i representa l’esperit de la natura. Hi ha diverses teories sobre l’origen d’aquesta tradició. Una d’elles suggereix que es va originar en l’època medieval com una manera d’honrar al déu del solstici d’hivern, que es representava amb un tronc de fusta. 

Antigament, aquest tros de fusta es cremava durant el moment de colpejar-lo, i era llavors quan “cagava” petits regals per compartir, com ara dolços o figures pel pessebre. També es diu que es deixava a la xemeneia un cop expulsats tots els regals, i es cremava l’endemà. Algunes llars escampaven les seves cendres pels cultius i els estables, i fins i tot sobre els llits, com a símbol de fertilitat i abundància. 

Amb el temps, el tronc va anar adquirint una forma humanitzada i se li va començar a donar un rostre i una personalitat pròpia.

Què significa Tió?

El seu nom prové del llatí “titio”, que significa “branca” o “tronc”. En català correcte s’anomena “Tió de Nadal”. I, encara que popularment també se’l coneix com a “Caga Tió”, es tracta d’un malentès que prové d’una de les seves cançons populars cantades durant el ritual de “fer cagar el Tió”. 

La celebració del Tió és una manera divertida i entretinguda de mantenir viva la tradició nadalenca a Catalunya, a més de fomentar la unió familiar i la solidaritat. Des de COLOR IT esperem que, a més de dolços, el Tió de Nadal et cagui el Kit Regal de COLOR IT i gaudeixis pintant ceràmica amb els teus durant aquestes dates. Que passis un Bon Nadal i una Bona Nit del Caga Tió!