el inicio de un nuevo curso y la COVID-19

L’inici d’un nou curs i la COVID-19

Queden unes setmanes perquè el nou curs escolar 2020-2021 obri les portes, deixant enrere un estiu molt diferent dels que hem viscut anteriorment, però donant la benvinguda a una nova manera de veure l’escola i de conviure en les aules. I és que davant d’aquesta pandèmia que fa mesos que vivim arreu del món, acudir presencialment a l’escola està sent un motiu de debat entre uns experts i uns altres, i un objectiu per poder donar l’aprenentatge a tots els nens i nenes del país, però amb les mesures de seguretat necessàries i requerides per evitar contagis i, d’aquesta manera, un nou rebrot.

La situació que deixa la COVID-19 a les escoles en aquest nou curs és realment complexa i incerta, ja que el protocol del Ministeri de Sanitat s’ha de complir per poder garantir la protecció i la salut dels nens, mesures que han de fer match amb el mètode d’aprenentatge de les escoles, la diversió i entreteniment dels alumnes, amb el pla d’acció per aquelles persones que necessiten una ajuda complementaria o estratègies de reforç i abordar les desigualtats educatives i econòmiques que moltes famílies han patit durant aquests mesos de confinament.

Així doncs, la tornada a les aules requereix màxima seguretat i la presencialitat més gran possible, però, a la vegada, també obliga a gestionar certs aspectes que han quedat a l’aire aquests mesos, com el possible no assoliment de la matèria que es va fer a distància a causa del confinament, com també, petits conflictes emocionals arran de tot el viscut. No obstant això, s’ha invertit per poder tenir un nombre més elevat de professorat i, d’aquesta manera, poder assegurar la protecció i l’aprenentatge de tots els alumnes. Es parla de contractar a milers de professors, com també, reconvertir biblioteques i centres cívics en aules, per poder garantir el distanciament entre els alumnes tan necessari.

Les extraescolars seran activitats que també hauran de replantejar-se d’una manera diferent, com s’ha fet en els casals d’estiu. Es necessitarà reformular el currículum escolar, organitzar a la perfecció les mesures de seguretat, dotar de més recursos les aules i escoles, realitzar plans de contingència i molt més! També s’ha parlat de l’assignació d’una infermera a les escoles catalanes per detectar casos de COVID-19, professionals que actuaran des del CAP.

En les últimes setmanes, arran de l’increment de nous contagis, s’han establert noves mesures: per un costat, en cas que un alumne/a o professor/a doni positiu en el test PCR, s’aïllarà el grup estable de convivència durant 14 dies i se’ls hi farà els tests. Per altra banda, a secundària serà necessari l’ús de mascareta a l’aula i a primària i infantil complir amb una ràtio no superior a 20 alumnes. També es recomana en els centres que es faci un control diari de temperatura tant als alumnes com els professors. Així doncs, cada centre decidirà com fer-ho i quina serà la seva organització.

Amb esforç, coordinació i la direcció de professionals del món de l’educació i la sanitat, estem convençuts que aquest nou curs que s’espera tan diferent, obtindrà l’èxit que tots esperem! Així doncs, des de COLOR IT només volem desitjar-te un bon inici de curs i t’esperem a les tardes i caps de setmana al nostre espai per gaudir de la pintura i la plàstica junts!