L’art, eina d’estimulació cognitiva i desenvolupament emocional

L’art, aquella activitat realitzada amb una finalitat estètica i comunicativa on s’expressen tant idees com emocions, fa molt de temps que ha adquirit un altre paper a les nostres vides. Un rol que porta per nom Artteràpia. N’has sentit a parlar mai?

Sorprenentment, l’art és una òptima eina terapèutica que, segons alguns estudis, es considera molt efectiva per tractar patologies associades a la salut mental i el benestar. I és que l’expressió artística és una gran aliada de la comunicació i la manifestació de sentiments, reduint d’aquesta manera l’estrès, ajudant a superar problemes emocionals, millorant l’autoconeixement, l’autoestima i el control emocional.

L’artteràpia va aparèixer aproximadament als anys 20 del segle passat i, actualment, trepitja més fort que mai en la societat. Els professionals de la salut, en aquella època, van adonar-se’n que molts dels pacients que patien trastorns mentals necessitaven expressar-se a través de la pintura o d’altres formes artístiques. Fet que, evidentment, va portar a creure que l’art era una gran estratègia terapèutica.

Beneficis de l’art per totes les edats

Amb el pas dels anys i posant èmfasi a aquesta pràctica s’ha descobert que tota persona pot beneficiar-se 100% dels avantatges de l’artteràpia, tot i que aquest ambient creatiu pot ser molt reconfortant per persones que pateixin esquizofrènia, autisme o demència, com també tinguin dificultats d’aprenentatge o problemes per expressar els seus sentiments.

És possible que et preguntis el perquè. Molt senzill! L’art és un mitjà que ajuda a verbalitzar els sentiments i fer-ho d’una manera saludable; a recuperar el sentit del control i llibertat; com també a millorar les habilitats comunicatives.

La teràpia de l’art es vesteix d’una gran versatilitat, ja que existeixen molts mitjans amb els quals podem expressar els nostres sentiments i emocions

La pintura, la il·lustració, l’escultura o la fotografia són algunes de les formes d’art que s’utilitzen a l’artteràpia. Tot i que la pintura és la pràctica que més ens interessa, ja que és la que utilitzem per pintar les nostres peces de ceràmica. Posar-li color amb pintura, sigui quina sigui la base o la figura, és una forma pura de l’art, que convida a la creativitat, a la imaginació i a la llibertat de producció.

Quan ens trobem davant d’una peça de ceràmica, podem deixar anar tot allò que sentim en aquell moment tan sols amb un pinzell a la mà i una paleta plena de colors, que representin i defineixin el nostre estat d’ànim, les nostres emocions, sentiments o, inclús, desitjos. Expressar allò que ens agrada amb tan sols un moviment de canell accelera el nostre cor i dilata les nostres pupil·les, creant un món on tan sols estem nosaltres, la peça d’art, els mitjans per produir aquesta peça i aquelles persones que volem que comparteixin aquest moment.

Vols experimentar què és el que se sent pintant i deixant volar la teva imaginació? Vine a Color It i compartirem amb tu aquesta experiència! Ens trobaràs a l’Avinguda Lluís Companys, 24, a Sant Cugat del Vallès. Per altra banda, si ets professional de l’artteràpia i vols establir col·laboració amb Color It, no dubtis en contactar-nos a colorit@colorit.es!