La pintura i les manualitats com a joc per als nens

Des de sempre les manualitats, les activitats de pintura i altres jocs relacionats amb l’art han estat molt valorats pels nens i nenes de tot el món, ja que són activitats divertides on s’uneix l’entreteniment amb la satisfacció personal de crear des de 0, a partir de les nostres mans, de la nostra agilitat i de la nostra destresa, un objecte o pintura. És per aquest motiu que avui volem dedicar aquest raconet a explicar la importància de les activitats creatives en els més petits de la casa. Interessant, oi? No ens deixis de llegir!

L’assignatura de plàstica ha estat des de sempre una de les matèries més divertides pels alumnes, tot i que de vegades els pares no l’han valorat de la mateixa forma que a altres assignatures, com pot ser les matemàtiques o la ciència. I això és fruit moltes vegades del desconeixement que l’art, les creacions i les activitats més artístiques ens proporcionen molts beneficis en l’àmbit emocional i físic.

Ja en algun article t’hem explicat els beneficis que tenen les manualitats en l’aprenentatge dels més petits. No obstant això, avui no volem ser tan específics i volem donar una mirada més general als beneficis d’aquestes activitats com a jocs pels nens. A més a més, aprendran molts valors que des de casa o des de l’escola es volen transmetre. Per exemple, si volem treballar el tema de la sostenibilitat i el respecte al nostre ecosistema i Planeta, es poden organitzar activitats creatives que només es treballin a través de materials reciclats, un bon moment per explicar la importància d’aquests materials i de l’acció del reciclatge en si.

manualidades para niños

Però ara bé, i què n’és dels beneficis tant físics com psicològics d’aquestes activitats? Molts psicòlegs, pedagogs i especialistes en educació i infants avalen la gran importància que tenen les activitats creatives en els nens. I és que a través de la diversió i l’entreteniment el nen o nena pot arribar a fer un gran treball personal.

Per un costat, com és evident, milloren el desenvolupament del nen amb relació a la creativitat i la imaginació, la part dreta del nostre cervell, la part responsable de les emocions, l’abstracció i la sensibilitat estètica. Un altre aspecte psicològic és el desenvolupament de la concentració i la perseverança. Les activitats creatives aconsegueixen que el nen s’oblidi per un temps de què passa al seu voltant i se centri, amb tots els seus sentits, sobre la peça que està pintant o creant, un fet que afavoreix molt positivament a la concentració i la paciència del nen.

L’autoestima i la superació davant les dificultats emocionals i socials també seran aspecte que es veuran afavorits a partir d’aquestes pràctiques.

Per altra banda, amb relació als avantatges físics, les activitats artístiques, sense dubte, ajuden a l’infant a desenvolupar la seva psicomotricitat fina, ja que a través d’elles, es treballen diferents aspectes: els colors, els volums, les densitats, els espais, les traces, etc. Aspectes que en moltes ocasions es necessita precisió i coordinació.

Així doncs, són molts els motius que inviten a apostar per aquesta mena de jocs, activitats que entretenen als nens, que els diverteixen, que els fan relacionar-se amb companys, amics o familiars i que, a més a més, aconsegueixen un òptim treball tant físic com psicològic.

Vine a realitzar activitats creatives a COLOR IT

pintura para niñosA l’escola o fora d’ella, els nens i nenes poden gaudir de l’art com a font d’aprenentatge i d’oci. Per aquest motiu existeixen espais com el nostre, una cafeteria que ha volgut envoltar-se d’art, pintura, ceràmica, diversió i aprenentatge a través de la pintura en ceràmica. Un espai que poc es veu en el nostre país i que, sense dubte, aporta molts beneficis per a aquells que ens visiten i que passen una bona estona envoltat d’allò que més ens apassiona: la pintura en ceràmica.