roscon-de-reyes

La història del Tortell de Reis, la fava i la seva figura de ceràmica

 

Un dels nostres dies preferits de l’any a COLOR IT és el dia de Reis. Despertar-se d’hora, veure els regals al peu de l’arbre, obrir-los amb il·lusió, visitar a la família, i acabar de dinar amb el famós Tortell de Reis! Sabies que originàriament aquesta tradició no tenia res a veure amb els Reis d’Orient? Segles i segles d’història el van fer evolucionar fins a convertir-se en el tortell que tots coneixem… i més! I és que, en diferents països, la tradició es va consolidar de formes semblants, però amb algunes diferències. A Mèxic, per exemple, es coneix com a “rosca de reyes” i és comú consumir-ho amb xocolata calenta o atole. Els seus ingredients també són molt diferents, però si hi ha alguna cosa que totes comparteixen, a més de la seva forma d’anell, són les figuretes de porcellana o ceràmica.

D’on sorgeix la tradició del Tortell de Reis?

La història d’aquest brioix nadalenc es remunta a l’antiga Roma, i es relaciona amb les Saturnals, unes festivitats molt importants en aquella època amb les quals es feia homenatge al déu Saturn amb sacrificis i banquets multitudinaris. Va ser introduïda l’any 217 aC i poc tenien a veure amb el naixement de Jesús, tot i que molts dels seus costums van ser adquirits més endavant pel cristianisme.

Durant les Saturnals, celebrades el mes de desembre, les cases s’adornaven amb plantes i s’encenien espelmes. A més, es feien regals entre amics i familiars, tal com es fa en l’actualitat durant Nadal i el dia de Reis.

roscon-de-reyes

Per què el Tortell porta una figureta i una fava?

Més endavant, en el segle III, es va introduir el costum d’amagar una fava seca en el Tortell de Reis, simbolitzant amb ella la prosperitat. Aquesta recompensa només estava destinada als esclaus, i qui la trobés era nomenat “rei de reis”, quedant lliure durant el temps que duraven les Saturnals.

En el segle IV, l’Església cristiana va adoptar les festes paganes com a pròpies, i la tradició del tortell de reis va romandre a França, on va començar a celebrar-se Le Roi de Fave (el rei de la fava). Lluís XV va ajudar a difondre aquesta tradició en amagar una moneda en el tortell i el seu oncle Felip V va portar aquest costum a Espanya.

En el segle XIX, la moneda va ser reemplaçada per una figureta i la fava va adquirir una connotació negativa. Des de llavors, qui la troba paga el tortell.

Figuretes de ceràmica, Reis i creativitat

Perquè no hi ha millor premi que una figureta, celebra el dia de reis pintant ceràmica. Tant si et toca la fava com si et toca el rei, vine a COLOR IT i converteix-te en el rei de reis pintant la teva pròpia peça de ceràmica. O aprofita l’ocasió per regalar-li a algú un dia de Reis inoblidable demanant en la teva carta el nostre Kit Regal de COLOR IT. Què més es pot demanar? Comença l’any de manera creativa amb nosaltres!