13 Jul Història del Museu de Ceràmica de Barcelona
L’any 66 va néixer un museu amb una col·lecció de peces que representava el món de la ceràmica a Espanya des del segle XII fins al XX. Un museu, sense dubte, que feia de mirall de la ceràmica tradicional i contemporània. Avui volem explicar-te una mica més sobre aquest espai que, si ets igual d’enamoradís de la ceràmica que nosaltres, t’encantarà!
Aquest museu va oferir al públic les seves col·leccions en el Palau Nacional de Montjuïc. Peces que provenien del Museu Provincial d’Antiguitats, el Museu de l’Art i Arqueologia de Barcelona. Tot i que, algunes donacions fetes per col·leccionistes privats van participar en omplir d’art i de ceràmica aquest museu.
El Museu de Ceràmica de Barcelona va ser fundat al Palau de Pedralbes el 1990, un lloc privilegiat que es va construir al voltant dels anys vint i que pertanyia a Antoni Güell i López. No obstant això, sobre els anys trenta aquest edifici va passar a ser propietat de l’Ajuntament de Barcelona.
Ceràmica espanyola, estrangera i contemporània van ser les col·leccions que vestien aquest museu. L’obra espanyola, que anava des del segle X al XIX, provenia de la regió aragonesa, castellana, andalusa, moderna o de l’època de l’Al-Àndalus, etc. La ceràmica estrangera, per altra banda, es va crear a partir de les donacions de col·leccions privades. Les peces més destacades, van ser, per exemple, dels renaixentistes italians o d’influència oriental.
La contemporània, com bé el nom indica, es formava de peces de l’última època, la del segle XX fins a l’actualitat. Una col·lecció on es podia veure, clarament, el desenvolupament de l’elaboració de la ceràmica, des de la creació més artesanal a l’elaboració realitzada mitjançant maquinària actualitzada.
No va ser fins al 2008, quan Jordi Hereu, l’alcalde de Barcelona d’aquell moment, va crear el Museu del Disseny de Barcelona, el Disseny Hub Barcelona ubicat a Glòries, que tenia la finalitat d’agrupar les obres i peces d’art de quatre museus diferents, un d’ells el de Ceràmica. Junt amb aquest, es van unir el de les Arts Decoratives el Gabinet de les Arts Gràfiques i, per últim, el Tèxtil i d’Indumentària. Tot i que, fins al 3 de març del 2013 no es va tancar, permanentment, les portes per traslladar-se al DHUB, un edifici de 2000 m? de sales de reserva, 3500 m? d’exposició permanent, com també, uns 3000 m? aproximadament d’exposicions temporals. Un extens espai que ha permès exposar més de 300 peces de les 1500 que hi havia en el museu anterior.
Aquest ha estat el recorregut del Museu de Ceràmica de Barcelona, deixant, en primer lloc, el Palau Nacional de Montjuïc i, més tard, el de Pedralbes. Actualment, podràs gaudir d’aquestes peces en el DHUB de Glòries. Pot ser un bon pla per aquest estiu, no creus?