SANT MEDIR

La festa de San Medir, la més dolça de l’any

El 3 de març se celebra la festa de Sant Medir, la festivitat més dolça de l’any, ja que tant a Barcelona com a Sant Cugat els carrers s’omplen de carrosses i música, i es reparteixen tones i tones de caramels que seran recollides pels més petits i grans de la casa a través de les més enginyoses i divertides maneres. Aquesta desfilada de carrosses té el seu final a l’Ermita de Sant Medir, una ermita ubicada a la Serra de Collserola. Aquesta celebració és molt coneguda en els barris de Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i La Bordeta, com també, en la ciutat del Vallès Occidental, Sant Cugat.

Segons la tradició, Sant Medir era un sant que feia de pagès i vivia l’any 303 a Barcelona, quan la ciutat era dominada per l’emperador romà Dioclecià, un emperador que perseguia a molts cristians. La llegenda explica que Sant Medir va veure fugir de cop i volta a un bisbe, Sant Sever, que estava escapant d’una persecució dels romans cap a ell. El bisbe li va demanar a Sant Medir que no mentís als romans i digués la veritat si aquests li preguntaven per ell.

Aquest va seguir el seu camí, un camí on a cada pas que feia les faves anaven florint com si es tractés d’un miracle. Un cop van arribar els romans a casa seva, aquests li van fer la tan esperada pregunta: «Has vist un bisbe córrer i fugir?» La seva resposta va ser que sí i que quan aquest va passar pel seu camp de faves, de sobte totes van començar a florir. Però, sabies que els romans no el van creure?

El bisbe va ser, finalment, capturat i Sant Medir empresonat i matat, posteriorment. A partir d’aquell dia, Sant Medir es va convertir en el Patró dels bisbes per haver posat la veritat per sobre de tot.

Pels habitants de Sant Cugat, aquest pelegrinatge va començar en el segle XIV, després d’un brot de la pesta, on el poble de Sant Cugat va decidir fer un vot que consistia a anar a l’ermita en processó per demanar-li al Sant que posés punt final a aquesta epidèmia. En el 1830 en aquesta processó s’hi van sumar alguns barris de Barcelona. Aquesta suma es devia a la promesa que va fer un forner de Gràcia, Josep Vidal, que si es curava de la seva malaltia, organitzaria una romeria anual com a agraïment.

Sense dubte, aquesta festivitat uneix llegenda, cultura, religió i història, una barreja que s’ha convertit en una tradició anual basada en una desfilada que passeja pels carrers i alegra a tots aquells que esperen amb il·lusió la recollida de caramels!

Una història d’allò més interessant, oi? Moltes de les festivitats celebrades a Catalunya es remunten a un punt de la història o s’expliquen a través de llegendes. I ens encanta explicar algunes d’elles, com aquesta, que és tan important per nosaltres!

Avui, dilluns 2 de març, algunes escoles han tancat com a dia de lliure disposició, així que ens trobaràs oberts durant tot el dia perquè tu i el teu petit/a pugueu gaudir del vostre dia lliure! Des de COLOR IT et desitgem un bon Sant Medir!