arte ismlamico

La cultura islàmica i la seva influència en la pintura de ceràmica

arte ismlamico

COLOR IT és art. L’art és cultura. I la cultura és el que tractem de transmetre cada setmana a través del nostre blog. Avui el protagonista d’aquest article és l’art islàmic, i és que, el 18 de novembre és el Dia Internacional de l’Art Islàmic, proclamat per la UNESCO en la seva 40a Conferència General celebrada l’any 2019. Sabies que gran part de la cultura, l’arquitectura, la gastronomia i l’art de la civilització islàmica va ser de gran influència a la Península Ibèrica a partir de l’any 711? O que un dels mitjans de comunicació artística de més utilitzat en l’art islàmic és precisament la pintura de ceràmica? Aquí et deixem amb bona dosi d’història de l’art amb un dels tresors que ens ha regalat aquesta civilització.

Què és l’art islàmic?

Quan parlem d’art islàmic ens referim a l’estil artístic que va ser desenvolupat segles enrere per la cultura provinent de la religió islàmica. Atents a aquesta dada perquè, al contrari del que pugui pensar-se, no estem parlant d’art religiós, sinó d’un corrent artístic desenvolupat per aquelles persones adscrites a aquesta religió. Es tracta d’un matís important, ja que tot això va canviar a partir del segle XIII o XIV, moment en què van començar a fer servir rajoles i mosaics a la decoració de mesquites.

Característiques i curiositats de l’art islàmic

  • L’escultura i la pintura per si sola, van ser les branques artístiques menys desenvolupades per aquesta cultura, que prohibeix la representació de figures religioses.
  • Per contra, el corrent més desenvolupat va ser l’arquitectura, mitjançant l’ús de materials com el guix o el maó.
  • Van crear diferents tècniques de ceràmica on destacaven els relleus, les incisions d’esgrafiat i els colors variats sota esmalt o sobre esmalt.
  • La ceràmica era emprada com a suport per l’escriptura i la decoració experimental. Les obres eren d’una gran qualitat, i van servir pel desenvolupament de la creativitat i l’enginy arreu del món.
  • Geogràficament parlant, l’art islàmic comprèn països com el Marroc, Espanya, l’Índia, l’Afganistan, l’Iran, Egipte o Turquia, entre d’altres.

Crea la teva pròpia peça de ceràmica a l’estil islàmic a COLOR IT

Sabem que tot això sona d’allò més interessant, així que no ens limitem a explicar-t’ho, volem que ho experimentis el teu mateix! Vine a COLOR IT i deixa’t portar sota la influència de les meravelles que l’art islàmic ens regala. Inspira’t de cultura i crea la teva pròpia peça de ceràmica a l’estil islàmic utilitzant diferents tècniques amb l’ajuda de les nostres monitores. Celebra el Dia Internacional de l’Art Islàmic amb nosaltres!