La combinació de colors per crear-ne de nous

L’art de la pintura amaga infinitat de misteris. I una d’elles, sense dubte, és la barreja de colors, ja que amb qualsevol unió de colors primaris es poden aconseguir multitud de tons diferents. Encara que sembli una tasca complicada, en realitat amb una mica de pràctica pots aconseguir resultats espectaculars.

El groc, el vermell i el blau són els colors primaris, els tons principals i els grans protagonistes per crear un gran ventall de tons diferents. Així doncs, barrejant-los i jugant amb ells aconseguim tons com el taronja, el violeta, el verd…, però si en aquesta barreja, a més a més, s’afegeixen el blanc o el negre, crearem una extensa paleta de colors infinita!

A continuació, et presentarem alguns consells a l’hora de barrejar colors. Primerament, és important que no barregis pintures de diferents qualitats, ni les que són plàstiques amb altres sintètiques. Després, és important que un cop facis una barreja, netegis a la perfecció el pinzell i la paleta, perquè en la segona barreja no s’uneixin els colors anteriors.

Possibles combinacions, grans resultats!

-Taronja clar: 4 de groc + 1 de vermell

-Taronja: 2 de groc + 1 de vermell

-Taronja fosc: 2 de groc + 4 de vermell

-Rosa clar: 6 de blanc + 1 de vermell

-Rosa: 3 de blanc + 2 de vermell

-Marró: 2 de blau + 1 de vermell + 2 de groc

-Marró vermellós: 2 de blau + 2 de vermell + 2 de groc

-Marró groguenc: 2 de blau + 2 de vermell + 4 de groc

-Verd oliva: 2 de blau + 1 de groc

-Verd clar: 1 de blau + 3 de groc

-Verd: 1 de blau + 2 de groc

-Blau marí: 1 de blau + 1 de negre

-Blau cel: 1 de blanc + 1 de blau

-Gris: 2 de blanc + 1 de negre

-Violeta: 2 de vermell + 5 de blau

-Ocre: 4 de groc + 1 de negre + una mica de vermell i blau

-Negre: 1 de groc + 1 de vermell + 2 de blau

Classes de combinacions de colors

combinaciones de colores-Els colors complementaris, també anomenats oposats, es basen en el contrast de colors i aconsegueixen que els dissenys siguin molt més visuals i atractius.

-Combinacions complementàries per separat: una combinació de colors en la que s’utilitzen un color primari i dos complementaris. D’aquesta manera, s’aconsegueix una gamma molt més completa.

-Combinació de tres colors diferents: si es vol aconseguir tons més pàl·lids o menys saturats, aquesta combinació és la més adequada!

-Combinació analògica: s’utilitzen entre dos i cinc colors propers entre si de la roda dels colors. Aquesta barreja ajuda a donar-li al color una sensació de positivitat i tranquil·litat!

-Combinació de quatre colors: una barreja de color primari, dos de complementaris i un addicional. Si vols crear un color molt viu i amb intensitat, és la combinació que has d’utilitzar!

-Combinació al quadrat, és a dir, una barreja dels colors que es troben a la mateixa distancia. Per exemple: el vermell ataronjat, el groc, el blau verdós o el violeta. Gràcies a aquesta barreja, s’aconsegueixen colors d’allò més dinàmics!

T’atreveixes a provar totes les combinacions que existeixen amb nosaltres? Vine a COLOR IT i experimenta amb la pintura i els colors, creant i pintant peces de ceràmica. T’hi esperem!