La celiaquia, la malaltia produïda pel gluten

Avui és el Dia Nacional del Celíac i, aprofitant l’avinentesa, volem dedicar el blog d’avui a parlar una mica sobre aquesta malaltia, les seves conseqüències i solucions. A més a més, et presentarem alguns dels productes sense gluten que podràs gaudir a la nostra cafeteria. Vols endinsar-te al món dels celíacs amb nosaltres?

La celiaquia és un trastorn crònic del sistema immune que ve provocat per una intolerància del gluten, una proteïna que està present en molts dels cereals que consumim diàriament, com per exemple en el blat, l’ordi o l’espelta.

En el nostre país un 80% dels productes elaborats poden contenir gluten. Aliments com els embotits, productes làctics, salses o condiments. És per aquest motiu que els celíacs han de consumir productes de gran qualitat i d’elaboració controlada, fet que permetrà descartar que els d’una qualitat inferior continguin traces de gluten. Com també, hi ha certs aliments que han de ser substituïts per productes especials sense gluten.

Quins són els símptomes que pateix un celíac?

Es pot manifestar en qualsevol edat i, en algunes ocasions, pot ser que el pacient no pateixi cap símptoma. Hi ha gent que sofreix una greu pèrdua de pes, d’altres tenen vòmits, diarrees o dolors abdominals. Aquells celíacs que no experimenten cap senyal, la ingesta de gluten els pot afectar progressivament la salut de l’intestí. Però, no només els símptomes lesionen l’òrgan digestiu, també poden manifestar-se en l’estat d’ànim de la persona, causant irritabilitat o depressió.

La vida sense gluten

La Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya afirma que per poder controlar aquesta malaltia és necessari realitzar una dieta estricta durant tota la seva vida que no contingui gluten. Només així els símptomes i les conseqüències que pateix el cos desapareixeran.

La dieta d’un celíac ha de basar-se en el seu dia a dia d’aliments naturals com els llegums, el peix, els ous, la carn, els cereals sense gluten, com l’arròs, i tota mena de verdures. S’han d’evitar, per una altra banda, els productes elaborats i els envasats, ja que la majoria porten traces de gluten.

Una ingesta de gluten freqüent, per molt petita que sigui, pot provocar el deteriorament de les vellositats intestinals i, en conseqüència, l’escassa absorció de nutrients. No obstant això, gràcies a l’evolució del sector alimentari, en l’actualitat es poden trobar molts productes alimentaris sense gluten, com galetes, pizzes, pasta o arròs.

Colot It, espai creatiu amb productes sense gluten

A Color It volem que tothom pugui gaudir dels nostres productes mentre l’art ens envolta, la imaginació pren sentit en nosaltres i les mans comencen a dibuixar. És per aquest motiu que som distribuïdors d’una gran marca, Zealia, que elabora productes sense gluten de primera qualitat. Siguis celíac o no, podràs gaudir de delicioses magdalenes, barretes de poma i canyella, i galetes de xocolata, entre d’altres. Visita la nostra carta i se’t farà la boca aigua en qüestió de segons!

Des de Color It volem sumar-nos al Dia Nacional del Celíac per donar suport i visibilitat a aquelles persones que pateixen aquesta malaltia i donar-la a conèixer arreu del món!