castanyada

La Castanyada, la celebració de casa nostra

La celebració de la nit dels difunts que se celebra a Catalunya, i part també d’Espanya (Balears, València i Aragó) és La Castanyada. Una festa popular que es festeja el 31 d’octubre, a la vigília del Dia de Tots Sants. Però quina és la seva història i per què se celebra d’aquesta manera? En aquest article t’explicarem tots els detalls de la festa més dolça amb una llegenda darrera molt tenebrosa! 

Com en la celebració de Halloween dels anglosaxons, es creia que el 31 d’octubre els morts tornàvem a trepitjar les seves cases per conviure durant unes hores amb les seves famílies. I és que cada cultura i cada país ha anat donant forma a les seves tradicions, però amb elements iguals, com la mort i el foc. 

La tradició de La Castanyada

Està datada a finals del segle XVIII, una època on es va començar a commemorar els avantpassats a través d’antigues festes i rituals funeraris, i on es menjaven certs aliments que aportaven un elevat poder calòric per poder aguantar tota la nit desperts. A més a més, les famílies encenien els seus focs i preparaven menjar pels seus difunts perquè poguessin menjar i escalfar-se aquella nit, que regressaven a la vida per visitar als seus éssers estimats.

També la història explica que, antigament, en aquesta festa els campaners replicaven les campanes fins ben entrada la matinada, en honor als difunts. I per poder-ho fer i aguantar durant hores i hores, el que feien era menjar castanyes i moniatos, acompanyats de vi dolç per poder aguantar el fred. 

Així doncs no hi ha dubte que el menjar era un símbol d’unió entre els vius i els morts. Per aquest motiu, es torraven les castanyes al foc, es feien els moniatos i es preparaven els penellons, una massa de pa dolça guarnida de pinyons! És per aquest motiu que en les Comunitats Autònomes on La Castanyada envaeix pobles i ciutats, es crea una foguera amb un cilindre metàl·lic on es fan les castanyes per una castanyera, la gran protagonista!

La Castanyera, la imatge representativa de la festivitat

Una velleta, vestida de castanyera amb el seu mocador al cap, vora al foc fent castanyes i embolicant-les amb periòdics és la imatge que a tots, tant petits com grans, ens ve al cap quan parlem d’aquesta festivitat. I és que aquesta imatge era la que vestia els carrers de Catalunya fa molts i molts anys quan les dones cuinaven les castanyes i les venien en paperines. 

Una figura femenina que la recordem, també, rodejada de nens cantant la tradicional cançó de La Castanyada: «Quan ve el temps de collir castanyes la castanyera, la castanyera, ven castanyes de la muntanya a la plaça de la ciutat». 

Que les peces de ceràmica es vesteixin de castanyes i castanyeres!

A COLOR IT les nostres tradicions ens encanten! Per aquest motiu, hem volgut pintar plats i tasses de totes les figures i dels elements que en transporten a aquesta festivitat. Vols venir també amb nosaltres a crear peces que decorin el teu sopar de Castanyada? 

T’esperem!