platos papa noel

L’origen del Pare Noel i els seus colors

Un dels símbols que més veiem durant aquestes dates per representar Nadal és el Pare Noel amb el seu icònic vestit vermell. Però, sabies que no sempre va anar així vestit? Segurament ja no trobaràs a ningú que el recordi d’una altra manera i, és que, quan aquesta festa va ser importada al nostre país, ja feia anys que el vell havia canviat els seus colors. Va ser al voltant dels anys 70 quan va començar a recórrer els nostres núvols i a baixar per les xemeneies d’aquelles famílies que començaven a creure en ell, cosa que va acabar de popularitzar-se a la dècada dels 90, convertint-ho ja en part de la nostra cultura. És per això que avui dia no som capaços de visualitzar-ho en un altre color. A COLOR IT t’explicarem quin és l’origen del Pare Noel i per què vesteix de color vermell.

L’origen de la tradició del Pare Noel

La tradició del Pare Noel prové d’un bisbe anomenat Sant Nicolau, nascut a Turquia fa molt temps, cap a l’any 280. Sant Nicolau era un home molt amable i generós, conegut per fer regals als pobres i, per les seves bones accions, se’l va nomenar sant.

Amb el temps, la gent va començar a explicar històries sobre Sant Nicolau i la seva bondat, i se’l va conèixer com el patró dels nens

La imatge moderna del Pare Noel, amb el seu trineu tirat per rens i el seu gorro, es va donar a conèixer amb un poema estatunidenc del 1823 titulat “La nit abans de Nadal”. Fins llavors, poca gent l’havia arribat a veure, i aquesta va ser la manera en què es van introduir molts dels elements que avui li associem. Així va ser com va començar a convertir-se en una figura molt estimada arreu del món.

Per què el Pare Noel va vestit de color vermell?

A principis del segle XIX, el Pare Noel acostumava a ser representat com un home alt i prim vestit amb un llarg abric verd o marró, amb barret i botes a joc. Aquesta imatge del Pare Noel es basava en la llegenda holandesa de Sinterklaas, un personatge que feia regals i visitava als nens la nit de la seva festa, celebrada el 6 de desembre.

No va ser fins al segle XX quan es va començar a associar al Pare Noel amb el color vermell, i el principal motiu d’això va ser ni més ni menys que Coca-Cola. El 1931, Coca-Cola va fitxar al Pare Noel per les seves campanyes publicitàries, vestint-lo amb un vestit vermell amb rivets de pell blanca. Pel que sembla, a Sant Nicolau, que ja havia agafat una mica de pes, li va agradar aquest nou look més modern. La nova imatge es va fer molt popular, convertint-se ràpidament en l’estàndard que perdura avui dia.

De quin color pintaràs al Pare Noel a COLOR IT?

Papá Noel en COLOR ITUna de les coses que més ens agraden d’aquestes dates són les nostres peces de ceràmica de temporada amb temàtica Nadalenca. Per què? Doncs perquè ens permeten representar Nadal tal com nosaltres el vivim. Això significa que, a COLOR IT, pots representar al Pare Noel amb el color que més t’agradi: vermell, verd, marró… O fins i tot pots fer-ho amb colors totalment transgressors que no tingui encara al seu armari! Qui sap si, en veure la teva peça de ceràmica pintada de la forma més original, decideix sorprendre’ns amb un altre canvi de look. Vine al nostre espai creatiu durant aquest mes de desembre i pinta al Pare Noel amb nosaltres!