pexels-daisy-anderson-5581090 (1)

Equinocci de tardor: tradicions i revetlles arreu del món

pexels-daisy-anderson-5581090 (1)

La tardor no és només castanyes i bruixes, és una època de celebració arreu del món. De fet, la nit del 31 d’octubre, a cada racó de la Península comptem amb les nostres pròpies tradicions, de manera que, no és d’estranyar que a la resta de països tinguin costums del tot variats. A COLOR IT ens encanten aquest tipus de festivitats, és per això que, en el blog d’avui, et portem de viatge a través de les diferents revetlles de tardor d’arreu del món, i t’expliquem el perquè de cadascuna d’elles, omplint de riquesa cultural aquestes dates que tant ens agraden a tots!

Catalunya: la Castanyada i Tots Sants

A Catalunya, i a la resta de Països Catalans, la nit abans del dia de Tots Sants, celebrem la Castanyada. Es tracta d’una festa popular originada cap a finals del segle XVIII com a festa ritual funerària. La fruita seca, els llegums i els panellets es convertien en una ofrena simbòlica a les ànimes difuntes, i les fogueres, els jocs i les cançons populars mai no hi faltaven.

Revetlles de tardor a la resta del món

  • La celebració més famosa de totes, que poca a poc s’ha anat fent un lloc a totes les cases, és la festa de Halloween. Com moltes altres, deriva del Samhain, que se celebrava segles enrere a països com Bretanya, Irlanda i Escòcia el dia 31 d’octubre. Amb el cristianisme, la data es va passar a l’1 de novembre, de manera que aquella nit prèvia va passar a anomenar-se com a All Hallows Eve, és a dir, Halloween.
  • A Macedònia, el dia que té lloc l’equinocci de tardor, el costum és pujar a l’observatori de Kokino, a la ciutat de Kumanovo. Es tracta d’una zona megalítica de més de 3 800 anys d’antiguitat des d’on s’obtenen unes vistes del cel impressionants.
  • Al Japó, el final de l’estiu marca l’inici de l’Ohigan u Higan. Un ritual que prové del budisme, i amb el que es rendeix homenatge als avantpassats visitant les tombes familiars, encenent encens i menjant boles d’arròs.
  • A la India, té lloc el famós Diwali, la festa més important de l’any. Dura un total de cinc dies, i cadascun d’ells es caracteritza per celebrar-se d’una manera diferent. Rendeix homenatge a diferents déus i deesses hindús.

 castanyes i bruixes

L’origen d’aquestes tradicions

Tot i que avui dia totes aquestes tradicions semblen estar relacionades amb temes religiosos i amb el culte als difunts, el cert és que l’origen de moltes d’elles resideix en una festivitat pagana que celebrava la fi de la collita i l’arribada del fred. Un fet que, simbòlicament, va lligat a la mort d’un cicle i el naixement d’un de nou. 

Celebris el que celebris, a COLOR IT volem acompanyar-te. Perquè les tradicions han evolucionat durant segles i segles, i potser ha arribat el moment d’afegir-hi la nostra part. Fes de pintar ceràmica la teva nova tradició mentre menges castanyes i panellets, i et disfresses d’esquelet mirant les estrelles. Sona bé, oi? Inicia una nova manera de celebrar l’equinocci de tardor amb nosaltres!