Entrevista a Cristina Fernández, enfermera y celíaca

Entrevista a Cristina Fernández, infermera i celíaca

El 27 de maig se celebra el Dia Nacional de la Celiaquia, un dia molt especial per aquells que pateixen aquesta malaltia produïda per la no tolerància al gluten.

Va ser la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya, FACE, la que va decalar aquest dia per a conscienciar a tota la societat sobre la malaltia i sobre la realitat que tenen els celíacs.

Així doncs, aprofitant l’avinentesa, hem volgut entrevistar a Cristina Fernández, infermera en el CAP Camps Blancs de Sant Boi de Llobregat i celíaca, per conèixer la seva vivència amb la malaltia. A continuació podràs gaudir d’aquesta:

1. Com és el dia a dia d’un celíac?

El meu dia a dia és igual que qualsevol altra persona. Amb l’única precaució que si tinc previst dinar a la feina, per exemple, és millor que m’endugui el menjar de casa, ja que no sé si podré trobar aliments sense gluten. De la mateixa manera que quan els caps de setmana surto a dinar o sopar fora, he d’assegurar-me que allà on vagi tinc possibilitat de menjar sense gluten.

2. Et costa molt trobar, en els grans supermercats, productes sense gluten?

Depèn del supermercat. Per exemple, acostumo a fer la compra a la cadena Bon Preu-esclat. Aquí, els productes propis de la cadena tenen un etiquetatge molt específic on indica si l’aliment porta gluten, lactosa i ou. A altres supermercats, però, depenen de la marca de l’aliment, he de passar més estona llegint els ingredients, al·lèrgens… inclús buscant per internet per saber de cert si és lliure de gluten o no. Molts cops acabo no comprant aquell aliment per no estar del tot segura.

Així doncs, crec que les marques haurien de fer un esforç i facilitar als celíacs o a qualsevol persona que tingui una al·lèrgia o intolerància.

3. Creus que s’ha de canviar alguna cosa en l’àmbit social, en el món de la restauració o de la indústria alimentaria?

Cada cop hi ha més consciència envers aquest tema. Però, a vegades, m’he trobat en restaurants que no acaben d’entendre en què consisteix aquesta malaltia. Hi ha la falsa creença que “per una mica de gluten no et farà mal”, i això és totalment fals! Potser la simptomatologia que desenvolupes al menjar “una mica de gluten” no és tan elevada però el dany, sobretot en l’àmbit intestinal, és el mateix.

A més a més, com he comentat abans, crec que l’etiquetatge dels aliments que comprem en el supermercat haurien de ser més específics perquè tothom tingués la seguretat que està protegint la seva salut davant d’una al·lèrgia o intolerància.

4. Com era la teva vida abans del diagnòstic? I quan vas començar a adonar-te’n que alguna cosa estava passant?

Recordo que de petita acostumava a tenir molt mal de panxa després dels àpats, no entenia per què i això em feia estar de mal humor i trista. Va haver-hi molts aliments que inconscientment deia que no m’agradaven quan, en realitat, el que passava és que em feien mal.

Quan vaig ser més gran, els símptomes van augmentar i vaig començar a tenir diarrees diàries, mals de panxa i molt dolorosos, com si d’un còlic es tractés. Vaig passar per diferents proves i metges i no aconseguien encertar el diagnòstic precís. Fis que, finalment, quan vaig saber que era celiaquia vaig poder tranquil·litzar l’angoixa de no saber què m’estava passant i, a poc a poc, vaig anar trobant-me millor.

5. Com a professional de la sanitat, infermera al CAP i celíaca, què pots recomanar a la gent que pateix aquesta malaltia?

Com a infermera i celíaca aconsellaria seguir meticulosament les pautes alimentàries i no caure en l’error de pensar que per una mica d’aquell aliment no passarà res. Animaria a utilitzar les xarxes socials, ja que hi ha diferents associacions que poden ajudar a resoldre dubtes, receptes, com per exemple:

https://instagram.com/faceceliacos?igshid=wnx25uvr6j95

I, sobretot, faria entendre als companys, pacients i a la societat que la celiaquia no és cap bajanada ni preferència alimentaria. És una malaltia on l’únic tractament és la dieta sense gluten.
Agraeixo que espais com COLOR IT tinguin una secció per gent que té intolerància al gluten, oferint aliments i productes de la mà de marques tan bones com Zealia. Perquè nosaltres també tenim dret a gaudir d’un deliciós berenar o d’un bon esmorzar.