pincel

El pinzell, una de les eines més valuoses d’un artista

Fa aproximadament uns 25000 anys que el pinzell s’utilitza com a eina per pintar. I és que a l’Edat de Pedra aquest utensili fet de fibres vegetals o de pèls d’animals servia ja per a pintar les parets de les coves i representar imatges en elles. A les coves d’Altamira, a Espanya, s’han trobat ni més ni menys que pintures amb figures humanes i d’animals pintades a les parets. Més tard, en el segle IV aC, els egipcis terrissers van començar a decorar les seves peces a través d’aquesta eina, elaborada per pèls de bou.

No obstant això, va ser a la Xina on els pinzells van aconseguir una estructura i qualitat impecables. Amb la canya de bambú com a base i pèls d’animals van aconseguir millorar el pinzell com a eina per pintar i crear. A més a més, en aquest país asiàtic es va fer servir, per primer cop, els pèls de truja.

A Europa, les primeres fabricacions artesanals es daten al segle XVIII, a França i Alemanya. Un fet que va canviar l’art amb escreix, ja que pintors importants de l’època van poder elaborar meravelloses obres d’art a partir de pinzells de qualitat. Tot i que abans, van haver de ser els mateixos artistes, com Miquel Àngel o Goya, els que es convertissin en uns grans especialistes a elaborar pinzells.

Aquesta eina creativa ha anat evolucionant al llarg del temps, tot i que la seva estructura ha canviat ben poc. Les modificacions que ha anat experimentant han tingut relació amb les necessitats dels humans i amb la tècnica, dissenys i qualitats d’aquests.

Quins tipus de pinzell existeixen?

Tots els pinzells es componen de les mateixes parts: del mànec, la fèrula i els pèls. Sense dubte, la part més important són els pèls, ja que segons la qualitat d’aquests, el material, la forma i la seva duresa es podrà pintar d’una manera o una altra. Actualment, poden ser pèls d’animals o filaments sintètics.

Cada pinzell aporta al pintor unes qualitats diferents, per tant, el pinzell s’escollirà segons els objectius que aquest tingui. En aquest món es poden diferenciar diverses eines diferents: el pinzell de ventall, ideal per difuminar el carbonet que fan servir molts dibuixants. Per altra banda, tenim el pinzell que té la punta rodona, molt adequat per poder pintar traces molt minucioses, detalls i dibuixos molt fins. Tot i que existeix un pinzell que uneix les característiques del de punta rodona amb el pla, s’anomena pinzell de llengua de gat i és perfecte per qualsevol traça i dibuix. També podem trobar el pinzell bombat, idoni per realitzar una tècnica, gràcies a la seva arquejada vora.

L’amplada del pinzell és un aspecte molt important també a tenir en compte segons el traç que volem fer. Com més ample sigui el pinzell més gran serà la traça. Així doncs, segons el nostre objectiu, ens servirà més un pinzell fi que un més gruixut. Per exemple, si volem pintar una tassa o plat d’un sol color, ens anirà millor un pinzell gruixut. No obstant això, si volem dibuixar alguna figureta a la peça de ceràmica, recomanem utilitzar un pinzell més fi.

tecnica de pincelQuines tècniques es poden emprar amb un pinzell?

L’esquitxat, aquarel·la, tècnica del pinzell sec, del rentat, el difuminat i el fos són tècniques que es poden realitzar jugant amb el pinzell i els seus poderosos pèls. Per exemple, la tècnica del pinzell sec juga en la superposició de colors, aclarint la superfície que s’ha pintat prèviament d’un color més fosc. D’aquesta manera es ressalten els detalls. Per poder realitzar aquesta tècnica és necessari escorre bé la pintura i, un cop en el pinzell, netejar-ho amb un drap o paper per aconseguir que quedin molt poques restes de pintura en ell.

Vine a COLOR IT i aprèn aquestes i moltes més tècniques a través dels nostres monitors, experts en pintura en ceràmica. Vols saber què pot fer un pinzell per tu?