El camí de la ceràmica al llarg de la història

La ceràmica ha estat, des de l’Antiguitat, una figura important que caracteritzava als pobles i a les cultures. Com a amants de la ceràmica, volem en aquest article fer un recorregut pels seus inicis i veure l’evolució que ha experimentat. Ens acompanyes en aquest viatge?

D’on prové el seu nom encara és un misteri. Tots coincideixen que ve del grec, encara que alguns pensen que el terme ceràmica es va originar amb el nom de Ceramos, fill d’Ariadna i Bacó; d’altres que de la paraula keramiké, argila. No obstant això, estudis demostren que el seu origen va aparèixer en l’època del neolític, fa més de 6 000 anys enrere. En aquella època era un art encara molt senzill, ja que no existien les pintures o els esmalts, ni tan sols els dibuixos i, bàsicament, aquests recipients de ceràmica s’utilitzaven com un mer instrument per l’agricultura, per poder guardar el que sobrava de les collites. Més endavant però, el tema d’embellir els objectes va començar a tenir força i aquestes peces es van començar a guarnir de dibuixos i a ser envernissades.

La Xina va ser el país que va començar a elaborar peces de ceràmica molt més sofisticades amb tècniques que amb el pas dels anys van anar evolucionant. A la Xina s’utilitzava el caolí, una argila diferent de la que coneixem nosaltres, molt més blanca i pura, amb la que s’elaborava la tan desitjada i valorada porcellana. Pels xinesos, la ceràmica era molt més que un instrument o una eina d’ofici, ells fabricaven i esculpien aquestes peces pel sol fet de contemplar-les i sentir el plaer de la seva bellesa.

Gràcies a l’avenç de les eines, amb l’aparició del torn del terrissaire, es va millorar l’elaboració de les peces de ceràmica: els acabats eren més resistents i es van ampliar els models (més mides, formes, textures i colors) en l’Edat dels Metalls.

En l’Època Medieval, la nostra ceràmica es vestia de les més pures arrels àrabs. Els musulmans també van decorar les peces de dibuixos i colors nous, sota una gran influència de la cultura i l’art asiàtic. Van ser els que van fabricar per primer cop las vaixelles, els testos i les rajoles elaborades de la millor ceràmica.

Des del món islàmic, la ceràmica es va anar expandint a tota Europa en quatre grans grups: la ceràmica vidrada, la vidrada amb plom, amb sal i la porcellana, que va aparèixer a finals del segle XVIII. No obstant, es creu que en l’època dels visigots, en el segle VI a Espanya ja es va començar a elaborar una ceràmica amb fang i vidre.

La ceràmica ha estat sempre un element que ha anat lligat, totalment, al desenvolupament i creixement de les civilitzacions

Els canvis d’estil i la manera en què s’elaboraven les peces han anat canviant depenent de les demandes socials i econòmiques de cada país o època.

A Color It ens rodegem de ceràmica

La ceràmica en l’actualitat és un mer element utilitari i decoratiu. Molts dels objectes que fem servir actualment estan fabricats amb aquest material i moltes de les peces decoratives es volen vestir de ceràmica per aportar a l’ambient un estil original i elegant.

La ceràmica envaeix Color It, un espai on pots prendre o menjar alguna cosa en companyia mentre la teva imaginació va movent un pinzell que decora les millors i més originals peces!

A Color It podràs trobar un ampli catàleg de peces, una gran paleta de pintures i un seguit de tècniques que descobriràs i aprendràs de la mà del millor personal.

Vine i crea la teva peça de ceràmica!