Sandwich

Celebrem el Dia Internacional del Sandvitx remuntant-nos al seu origen

Aquesta setmana, més concretament el 3 de novembre, se celebra el Dia Mundial del Sandvitx, un dia molt deliciós que convida, plenament, a menjar-se un bon entrepà! I és que aquest terme no només acapara el sandvitx de tota la vida amb pa de motlle, també al pa de baguette o altres varietats. Aprofitant l’avinentesa, volem dedicar aquest blog a fer un salt a la història i explicar de quina manera es va crear aquest plat que tant ens agrada!

 

Ens remuntem al segle XVIII, més concretament, el 1762, on vivia a Anglaterra John Montagu, compte de Sandwich i un gran aficionat al joc. Aquest, en una llarga jornada d’apostes a Aquisgrà, Alemanya, que va durar 24 hores, va demanar a un cuiner que li preparés un plat que no pogués interferir en el seu joc, ni embrutar les cartes: unes rodanxes de roast beef entre dues llesques de pa. 

Encara que en aquella època es comencés a menjar aquest plat, és cert que fins al 1840 no va començar a formar part de la gastronomia dels Estats Units, quan una reputada cuinera, Elizabeth Leslie, va escriure en el seu llibre de receptes una d’especial per cuinar un sandvitx. No obstant això, la primera referència que es té és en el 1762 quan l’historiador britànic Edwards Gibbon comentava que en una cafeteria uns nobles debatien de política, mentre gaudien d’un plat molt senzill i innovador, el sandvitx. 

A Europa va arribar ràpidament a França i Itàlia, on es consumia amb el tradicional pa fet a casa o a la fleca. No obstant això, els anglesos van voler innovar i el van adaptar amb el pa que ens ve al cap quan diem la paraula sandvitx, el pa de motlle. A més a més, aquestes diferències entre països europeus va comportar que cada un adaptés aquest plat amb els seus ingredients locals i els seves costums. A la nostra terra, els més coneguts són el bikini o el sandvitx vegetal!

 

Entre dos pans, el menjar té millor sabor!

Sense dubte, aquest plat es manté avui en dia com un dels més desitjats per menjar alguna cosa bona, però fàcil i ràpida. Encara que, com tot, el sandvitx ha evolucionat moltíssim, i ara podem gaudir de plats molt elaborats, amb ingredients de tota mena que guarneixen les taules per esmorzar, dinar, sopar i, inclús, berenar. 

A COLOR IT som uns grans amants dels entrepans i els sandvitxos, per aquest motiu, trobaràs a la nostra carta entrepans de tota mena. ¿Vols provar la nostra especialitat? T’esperem a la nostra cafeteria creativa en el Dia Internacional del Sandvitx per gaudir d’aquest deliciós plat!