Año Nuevo Chino

Descobrint els costums i tradicions de l’Any Nou Xinès

Año Nuevo Chino

Com ja hem comentat en articles anteriors, existeix una cultura en especial que celebra el seu any nou en una data diferent de la major part del món. Sí, parlem de la Xina. Ara que han acabat les celebracions al món occidental, a COLOR IT continuem festejant. Perquè ens encanta saber més sobre altres cultures, sobretot, d’aquelles tan diferents i riques en art com la que et portem avui. De fet, la Xina i COLOR IT tenim molt en comú. Sabies que existeix una llarga història i tradició en la fabricació i l’art de la ceràmica en aquest gran país asiàtic? La ceràmica xinesa ha estat coneguda per la seva qualitat i bellesa des de fa milers d’anys, i la pintura en ceràmica és una de les tècniques més antigues i valorades de la ceràmica xinesa. Però no ens desviem. Avui t’explicarem més sobre les seves tradicions, especialment sobre l’Any Nou Xinès, que aquest any comença el dia 22 de gener.

Per què l’Any Nou Xinès se celebra en una altra data?

L’Any Nou Xinès se celebra en una data diferent de l’Any Nou Occidental pel fet que la Xina segueix un calendari lunar en lloc d’un calendari solar. El calendari lunar es basa en el cicle de 29,5 dies de la lluna i té 12 mesos lunars, cadascun amb 29 o 30 dies. Això dona un total de 354 o 355 dies anuals, mentre que el calendari solar es basa en el cicle de l’any, que és de 365 dies.

Com se celebra l’Any Nou Xinès?

L’Any Nou Xinès, també conegut com a Any Nou Lunar o Festa de la Primavera, és la festa tradicional més important de la Xina. Com que es basa en el calendari lunar xinès la seva data exacta varia d’un any a l’altre. Acostuma a caure entre el 21 de gener i el 20 de febrer, durant un total de 15 dies des de la nit d’Any Nou fins al dia de la Festa dels Fanals. 

Un dels seus aspectes més rellevants són les reunions familiars. De fet, molts xinesos viatgen llargues distàncies per estar amb els seus éssers estimats durant aquestes dates. A més, altres tradicions inclouen donar i rebre sobres vermells plens de diners, coneguts com a “hongbao”, que són lliurats als nens com a símbol de prosperitat.

També és habitual la decoració de les cases amb fanalets vermells, nusos xinesos i banderoles amb caràcters xinesos que desitgen bona sort, així com les danses del drac i el lleó, i els focs artificials! És comú veure espectacles pirotècnics per tot el país, ja que es creu que espanten als mals esperits i porten bona sort.

Vine a COLOR IT a celebrar l’Any del Conill

conejos cerámica coloritA la Xina, cada any nou té el seu propi animal representatiu, i aquest 22 de gener de 2023 comença l’Any del Conill. Com ja saps, a COLOR IT ens agrada celebrar les coses a la nostra manera, així que t’animem a venir a visitar-nos durant els 15 dies que dura aquesta festivitat i a pintar ceràmica en el nostre espai creatiu. Bon Any del Conill!