año nuevo

Com se celebra Cap d’Any arreu del món?

año nuevo

El Cap d’Any és una de les celebracions més importants a molts llocs d’arreu del món i cada país té les seves pròpies tradicions. A Espanya, per exemple, és costum prendre els 12 raïms de la sort amb les últimes 12 campanades de l’any per a marcar el final d’un cicle i el començament d’un altre. Però, sabies que això és una cosa que només es fa aquí? Si travessem la frontera descobrim que cada país celebra aquest moment de maneres totalment diferents, i fins i tot alguns ho fan en altres dates. Avui a COLOR IT viatgem pel món per explicar-te algunes de les formes més comunes amb què se celebra nit de Cap d’Any a diferents parts del planeta.

Cap d’Any als Estats Units

Als Estats Units, Cap d’Any se celebra la nit del 31 de desembre, i s’aprofita l’ocasió per organitzar festes i esdeveniments a clubs o restaurants amb amics i familiars. La tradició més coneguda que té lloc durant aquesta nit és la caiguda de la bola de Times Square a Nova York, que comença a descendir a les 23.59 del 31 de desembre i és seguida per milions de persones arreu del món. 

El compte enrere acostuma a anar seguit d’un petó de bona sort amb la primera persona que es trobi al començament de l’any nou. A més, els focs artificials  són comuns a moltes ciutats i pobles.

Cap d’Any al Japó

Al Japó, el Cap d’Any és una ocasió molt important i se celebra amb una sèrie de tradicions i rituals familiars. Durant les cerimònies de purificació es crema encens i amulets, i es prega per la pau i la prosperitat de l’any vinent. Altres esdeveniments populars inclouen la visita a temples i santuaris per a oferir oracions.

Els dies previs a la festivitat es fan una sèrie de “festes per oblidar l’any” amb amics i companys de feina, on és comú el sake. L’últim dia és quan s’inicien els rituals com el de la neteja general o la preparació del sopar de nit de Cap d’Any, la més llarga de l’any.

Cap d’Any a la China

El Cap d’Any Xinès té lloc entre el 21 de gener i el 20 de febrer en el nostre calendari. És conegut també com a Festa de Primavera, i també és celebrat a països com Vietnam, Tailàndia o Malàisia, entre d’altres. Durant aquests dies són comuns les reunions familiars, és per això que es tracta d’un dels moments de l’any de major migració. 

A més, cada any està representat per un dels 12 animals de l’horòscop xinès. El 2023 passarem de l’any del tigre d’aigua a l’any del conill.

Cap d’Any a l’Índia

l’Índia és probablement un dels llocs que més dista de la resta. Allà, el Cap d’Any se celebra amb la festa del “Diwali”, coneguda com la “festa de les llums”, i té lloc a l’octubre o al novembre, variant cada any en funció del cicle lunar. Durant aquesta celebració, és comú veure cases i carrers decorats amb espelmes i llums, així com els focs artificials i les fires. 

Aquesta celebració es caracteritza per la unió de persones de diferents creences i orígens, ja que és celebrada tant per musulmans com per cristians i sikhs. El Diwali és part del ric i divers llegat cultural de l’Índia i és una oportunitat per a unir a la gent d’una manera especial.

fin de año india

Cap d’Any a COLOR IT

Busques una forma diferent i creativa de celebrar el Cap d’Any? Per què no t’animes a pintar ceràmica en el nostre espai creatiu? El 31 de desembre obrim de 10h a 14h i de 17h a 21h, i et convidem a passar una tarda divertida i relaxant creant les teves pròpies peces de ceràmica amb nosaltres. Acaba l’any amb creativitat en COLOR IT!