Materiales de otoño

La Castanyada i Halloween, dues tradicions convivint a Catalunya

La Castanyada, la nostra festa popular que se celebra el dia de Tots Sants, entre el 31 d’octubre i l’1 de novembre, des de fa uns anys conviu amistosament amb una festa més internacional, Halloween. En aquest article volem prestar especial atenció com conviuen dues tradicions tan diferents a Catalunya, fent-se forat Halloween, de mica en mica, a casa nostra.

Un cop comença la tardor i un dels seus mesos, el novembre, se celebra la Castanyada, una tradició que envaeix escoles, reunions familiars, fires i esdeveniments. L’origen d’aquesta tradició, tot i que no està del tot clar, es creu que prové dels antics rituals funeraris i cultes pagans. I en aquesta celebració es consumeixen aliments com les castanyes, els panellets o els moniatos. En el seu moment, sobretot la castanya, era una ofrena als Déus com a agraïment per la collita rebuda.

Castañada Color IT

La Castanyera és per a nosaltres un símbol important d’aquesta tradició: una dona vella, amb un mocador al cap i una vestimenta molt especial (davantal i faldilla llarga) que cuina castanyes per a tothom en uns dies on el fred comença a treure el cap.

Halloween, per altra banda, també és una festa d’origen pagà, celebrada el Dia de Tots Sants. La famosa nit de bruixes es vesteix de decoració terrorífica on fantasmes, carabasses, esquelets i espelmes, entre d’altres, any rere any. Milers de disfresses fan d’una nit un esdeveniment que fa oda als difunts, com també el joc truc o tracte i la recol·lecta de llaminadures converteixen aquesta nit d’una festivitat divertida i que cada cop trepitja amb més força a Catalunya.

Dues tradicions que, sense dubte, conviuen a la perfecció per aconseguir que aquests dies que venen s’inundin de festivitats, gastronomia local, de tradicions i cultures diferents i internacionals. Les escoles i espais públics creen aquests dies, multitud d’activitats on les castanyes, la Castanyera o les carabasses són els protagonistes.

Celebra a Color it aquestes dues festivitats amb nosaltres

Si fa anys que ens segueixes i fas que Color It sigui un espai de diversió i creació per tu i pels teus, sabràs a la perfecció que ens encanta cada any decorar la cafeteria i el nostre espai d’art d’aquestes dues festivitats. Castanyes, fulles de tardor, bolets, moniatos, panellets com també personatges de terror es plasmen a moltes de les peces que trobaràs al nostre expositor.

De què podràs gaudir amb nosaltres aquests dies? D’un casalet que tindrà lloc a Color It el 31 d’octubre pels més petits de la casa que tenen festa a les escoles aquell dia. Podran passar un matí d’allò més divertit on una manualitat i una peça de ceràmica seran les activitats que farem entre tots per poder, més tard, decorar les nostres cases de Halloween i de la nostra gran tradició, la Castanyada.

Recorda sempre que a Color It volem celebrar amb tu la cultura i les tradicions i fer-ho sempre a través de l’art! Ens hi acompanyes?

 

halloween colorit 2