carnaval_mascaras

El Carnaval i la seva història

Sense dubte, el Carnaval és una de les festivitats més populars d’arreu del món. Tot i que és més important en certs països o ciutats, com per exemple, Venècia o Brasil, a Catalunya i a Espanya també és celebrada als carrers, escoles o espais privats. I és que és una festa on els carrers s’omplen de colors, alegria i diversió, i ens encanta! Per aquest motiu, hem volgut en aquest article parlar-te sobre aquesta festa i el seu origen

La festa de disfresses per excel·lència inunda cada racó de cada ciutat o poble del nostre país i del món, per donar-li color a un dels mesos més freds de l’any. Però, com va començar i per què? Hi ha diverses teories que podien explicar el naixement del Carnaval i totes aquestes tenen un aspecte en comú: que la diversió trepitgi amb molta força al febrer

 

 

Algunes fonts apunten que l’origen d’aquesta festa tan antiga es remunta fa més de 5000 anys, a l’Imperi Romà. En aquella època es realitzaven festes en honor al déu Saturn. Altres creuen que pot venir de Grècia, on es feien festes molt similars en honor al Dionís. A Egipte també es feien en honor al toro Apis. 

Aquests costums, segons els experts, es podrien haver estès en tot Europa, i després a América i Portugal en el segle XV. Encara que l’església no ho reconeix com a tal, aquesta festivitat sempre s’ha relacionat amb una tradició de caràcter religiós i associat a països catòlics. 

El que se sap és que sempre se celebraven al febrer, en aquesta transició entre l’hivern i la primavera, i que en ella tenien lloc ritual de purificació, balls, banquets. En l’Imperi Romà, les persones portaven roba i màscares personificades al déu Saturn, i celebraven l’abundància de la terra, deixant en un costat les obligacions establertes durant uns dies de l’any. 

Per altra banda, a Grècia tenien lloc les bacanals i les Dionísies, amb grans representacions teatrals en les quals acudia tota la població. És en aquella època on va aparèixer la figura del Momo, el déu de la Burla i del sarcasme, que protagonitza, avui en dia, el Carnaval d’algunes zones d’Amèrica Llatina. 

 

El Carnaval a l’edat mitjana

Va ser en aquella època quan es va posar el nom de Carnaval, provinent de carnem levare (treure la carn). Però, per què aquest nom? Doncs bé, amb l’expansió del cristianisme, es va començar a celebrar la Quaresma, on es practicava el dejuni i no estava permès el consum de carn. Per aquest motiu, abans de la Quaresma, es festejaven uns dies on tot estava permès, però, per poder refugiar-se en l’anonimat, anaven amb màscares o es disfressaven. 

 

Carnaval a COLOR IT!

Aquest Carnaval pots venir a envair, també, de colors la ciutat d’una manera original i artística. Et suggerim que vinguis algun matí o tarda a la nostra cafeteria creativa, et prenguis alguna beguda, consumeixis algun dels nostres aperitius i decoris algunes de les peces de ceràmica que podràs trobar en el nostre aparador. 

No et sembla un pla increïble abans o després de disfressar-te, i passejar-te pels carrers de la teva ciutat cantant i ballant al ritme de la música i la festa?