Día internacional del abrazo

¡Abraçam!

Fa 34 anys, el nord-americà Kevin Zaborney va crear el Dia Internacional de l’Abraçada amb l’objectiu d’impulsar a la gent a abraçar i ser abraçat i trencar, d’aquesta manera, amb la manca d’afecte que hi havia en la societat. Aquest dia es va celebrar per primer cop a un poblet de Michigan, Clio, i es va fer popular als Estats Units més tard a través d’una publicació anual que es realitzava al Calendari d’esdeveniments Chase i que dirigia l’avi del Zaborney. Així doncs, demà 21 de gener celebrarem, probablement, un dels dies més bonics de l’any!

Són molts, sense dubte, els beneficis que aporta a l’ésser humà el fet de ser abraçat o d’abraçar. De fet, des de fa temps, abraçar es considera una teràpia molt efectiva per aconseguir benestar i sentir-se millor amb un mateix. Així doncs, ens aporten beneficis tant psicològics com físics! No tens excusa! Sabem que la rutina i el ritme frenètic del dia a dia, de vegades, no ens permet expressar a la gent el nostre efecte, tot i això, durant el dia existeixen moltes ocasions per fer abraçades i fer sentir millor als altres i a nosaltres mateixos.

Una abraçada, ja des de petit, té una gran importància per l’infant. I és que són molts els sentiments que experimentem quan abracem. Amor, seguretat, tendresa o confiança, per exemple, són algunes de les emocions que sentim quan mostrem o rebem efecte. Però, quins són els beneficis de les abraçades?

Per una banda, incrementen amb escreix la seguretat i la confiança de la persona. Per què? És molt senzill! Quan abracem a algú sentim una emoció molt forta de suport, protecció i confiança. Segur que en algun moment d’estrès, de tristesa o nerviosisme has demanat o necessitat una abraçada per sentir-te recolzat/da per algú i encarar la situació amb més fortalesa.

Un altre avantatge és que una abraçada ens calma i ens provoca plaer. Científics durant anys han afirmat que quan ens abracem alliberem hormones com la dopamina o la serotonina. Sense dubte, són hormones amb una gran poder per tranquil·litzar i aportar felicitat. Així doncs, els sentiments d’enuig, d’apatia o tristesa poden disminuir i, inclús, eliminar-se. A més a més, científics han afirmat que aquest acte provoca que la circulació s’estimuli, provocant així que la tensió s’elimini ràpidament.

Sabies que les abraçades també enforteixen el sistema immunològic? Sí, sí, com llegeixes! Quan abracem el nostre sistema s’activa de sobte, creant més glòbuls blancs. Gràcies a aquest enfortiment, aconseguim prevenir malalties i millorar les nostres defenses.

Una investigadora de Carolina del Nord, Karen Grewen, va afirmar fa uns anys que abraçar podia millorar l’estat de salut del nostre cor, ja que el nivell d’oxitocina augmenta en abraçar-nos, una hormona que aporta molts beneficis pel cor i el sistema cardiovascular. Per aquest motiu, aquelles persones que tenen la pressió arterial alta, aconseguiran disminuir-la.

La demència és una altra de les malalties que poden evitar-se gràcies a les abraçades. Sembla mentida però abraçar sovint equilibra el nostre sistema nerviós i, per tant, ajuda a reduir les possibilitats de patir demència.

Aquests i molts més beneficis són els que podràs aconseguir mostrant afecte i abraçant als qui més estimes. T’agradi o no abraçar, sense dubte, és un acte afectuós que et farà sentir bé a tu i a l’altra persona.

Abraça i deixa’t abraçar!