Tècniques de pintura de ceràmica

La majoria de persones que arriben a Color It per primera vegada es sorprenen de les moltes maneres que hi ha de pintar una peça de ceràmica. Es un pas també molt creatiu en el que podem fer ús de moltes técniques de pintura apassionants. A Color It les treballem sempre en els nostres casals per a nens i nenes, a les extraescolars, als matins amb les persones grans o amb tothom que s’acosti a fer un taller específic o una estona de pintura lliure.

Avui us volem explicar algunes de les tècniques que fem servir més habitualment i tot el que es pot aconseguir amb cadascuna.

Tècnica de l’esponja

Una de les tècniques més senzilles i més utilitzada pels més petits. S’escull l’esponja que es vulgui (n’hi ha de diversos tamanys i amb siluetes), es mulla a la pintura i s’aplica sobre la peça. Es pot aplicar més o menys pintura o difuminar-la o no per aconseguir diferents efectes.

Tècnica de rascat o esgrafiat

El rascat o esgrafiat és una tècnica que consisteix en fer incisions (rascats) a les capes superficials de la peça pintada de manera que quedi al descobert la capa inferior, que és d’un altre color.

Per fer servir aquesta tècnica s’ha de pintar la peça de ceràmica amb dues capes de color diferent. Amb l’ajuda d’un rascador o eina afilada, es rasca la primera capa, deixant veure el color de la capa de sota i formant les lletres, formes o dibuixos que es vulguin.

Tècnica de transferència d’un dibuix

Amb aquesta tècnica es pot transferir un dibuix fet per un mateix o imprès a la peça de ceràmica. És una manera molt original de personalitzar una peça per regalar.

Com hem comentat, a partir d’un dibuix fet per un mateix o imprès, es calca amb paper de calca a la peça de ceràmica. Així doncs ens quedarà el dibuix grabat a la peça i només caldrà pintar i perfilar si es vol.

Tècnica de les bombolles

En aquesta tècnica de pintura de ceràmica es tracta de crear bombolles amb la pintura, de tal manera que en posar-se en contacte amb la peça de ceràmica, quedi la pintura transferida.

Per fer-ho, fem una barreja d’aigua, pintura i una mica de sabó. Amb una canyeta es comença a bufar fins que surtin bombolles i es va passant la part de la peça que es vol pintar per sobre de les bobolles perquè quedi tenyida.

Es poden fer variacions utilitzant per exemple una barreja de dos esmalts en fer les bombolles o combinar pintura amb bombolles i pintura aplicada llisa a la mateixa peça.

La tècnica de bombolles és una de les preferides dels nens i nenes.

Tècnica de plantilles o stencils

Aquesta tècnica consisteix en aplicar un dibuix a la peça de ceràmica. Els dibuixos en aquest cas seran els de les plantilles de goma que tenim a Color It. Per fer-ho, es posa la plantilla sobre la peça escollida, s’enganxa bé amb l’adhesiu que tenen les pròpies plantilles o amb cinta i amb unes esponges petites o pinzells es comença a aplicar la pintura sobre la plantilla. Un cop fet, es retira la plantilla i el dibuix que s’ha escollit queda a la peça de ceràmica.

Tècnica de silkscreens

Amb l’ús de silkscreens, unes plantilles microforadades, el que aconseguirem és reproduïr imatges a les nostres peces amb tota mena de detalls. És una técnica potser una mica més complicada de fer, perquè requereix una preparació prèvia, però que dóna uns resultats molt vistosos.

Per començar s’ha de preparar una barreja del medi en pols amb la pintura que vols fer servir. Un cop feta, s’escull una plantilla i s’aplica a la peça. S’ha d’anar posant la barreja pastosa a sobre la plantilla i la pintura anirà entrant pels microforadets. Un cop coberta, es retira la plantilla i el dibuix queda de forma espectacular a la peça de ceràmica.

 

Ja veieu que la manera com es pinta la peça forma també part del procés creatiu i que, segons la tècnica i els colors que escollim, aconseguirem un efecte o un altre.

Als tallers de Color It us acompanyem durant tot el procés i posem al vostre abast tots els materials perquè pugueu experimentar totes les tècniques de pintura. Vine a veure’ns!