colorit blog julio

Descobrint la ceràmica: 10 coses que no sabies

colorit blog julio
Si existeix una forma d’art que va travessar segles, cultures i comunitats és la ceràmica. Al llarg de la història podem veure com es va fer present per a representar tant tendències artístiques com objectes d’utilitat per a la vida diària. Però, quan saps realment sobre aquest fascinant món? En el següent article, t’explicarem 10 dades sorprenents sobre la ceràmica i el seu impacte en la història en l’àmbit global.

La història de la ceràmica, una història apassionant

La ceràmica és un dels invents humans més antics, i ha existit des d’abans del període Neolític, amb objectes que es remunten fins al 29000 aC.

Si bé en el passat els objectes de ceràmica estaven reservats per a nínxols específics, avui dia és un material que ofereix opcions per a tots els perfils i usos.

Una de les primeres fites en la història de la ceràmica va ocórrer entre el 6000 i el 4000 aC quan es van inventar a Mesopotàmia els primers torns de terrissaire. Això va suposar tota una revolució en la forma en què els pobles antics podien crear objectes a partir del fang, sense limitacions respecte del llarg procés de modelar a mà.

10 dades interessants sobre la ceràmica

 En Color It som apassionats de l’art i és per això que intentem transmetre la passió per la ceràmica a tots els que ens visiten. Pintar ceràmica en el nostre espai creatiu, et permetrà triar la peça que més t’agradi, passar un moment de calma mentre pintes i obtenir, al final, un objecte únic per moltíssim temps.

  1. Diferents composicions: L’argila és el material essencial en la ceràmica, i la seva composició pot variar enormement. Des de la porcellana delicada fins a la terracota robusta, cada tipus d’argila té propietats úniques que afecten l’aparença i la funcionalitat de les peces ceràmiques.
  2. L’esmalt és la clau: La pintura per a decorar les peces de ceràmica és la clau de la lluentor i els colors característics. Està compost de minerals i òxids que es fundin a altes temperatures per a crear una capa protectora sobre l’argila. L’elecció de l’esmalt pot transformar per complet l’aspecte d’una peça.
  3. El foc la torna més resistent: El procés de cocció és crucial en la ceràmica. A altes temperatures, l’argila es vitrifica, cosa que significa que es converteix en un material dur i no porós. Aquest procés transforma l’argila en ceràmica duradora i resistent a l’aigua.
  4. El seu rol clau en la medicina: En l’antiguitat, la ceràmica s’usava per a crear utensilis mèdics, com a atuells per a barrejar herbes i pólvores medicinals. Avui dia, la ceràmica s’utilitza en implants dentals i ossos artificials a causa de la seva compatibilitat amb el cos humà.
  5. Keramikós: La paraula “ceràmica” prové de la paraula grega “keramikós”, que significa “fet d’argila”, que al seu torn prové de “kéramos”, que significa “argila de terrissaire”.

La ceràmica i els seus diferents usos al llarg de la història

 La ceràmica ha demostrat al llarg de la història la seva versatilitat per a diferents usos. Aquí alguns dels més curiosos:

  1. Enginyeria aeroespacial: S’utilitza cada vegada més en la fabricació d’aeronaus militars, transbordadors espacials i els seus equips. La capacitat per a suportar altíssimes temperatures, la fa especialment útil per a formar escuts tèrmics i protegir les màquines de possibles sobreescalfaments.
  2. Un material que cuida el medi ambient: En l’actualitat, alguns ceramistes estan experimentant amb argiles i esmalts biodegradables per a crear peces que no deixin residus duradors en el medi ambient. Aquesta iniciativa cerca fusionar la bellesa artística amb la sostenibilitat.
  3. La ceràmica i l’esport: El tir al plat és un esport olímpic. Els participants disparen a discos de ceràmica llançats a l’aire, posant a prova la punteria i la coordinació.
  4. Ceràmica com a llenguatge: En l’antiga Grècia, les ceràmiques sovint s’usaven per a contar històries i mites. Els terrissaires empraven la tècnica del “got de figures negres” i el “got de figures vermelles” per a representar personatges i esdeveniments mitològics.
  5. La ceràmica per a calefactar espais: La indústria de la calefacció avança en l’ús de plaques ceràmiques per a aconseguir calefacció duradora i eficient, reduint el consum d’energia.

Viu la ceràmica, viu Color It

El nostre espai creatiu en Sant Cougat té les seves portes obertes per a donar-te la benvinguda al món de la ceràmica. Pintar les peces que més t’agradin mentre gaudeixes del menú de la nostra cafeteria, et brindarà un moment molt especial. Sol, amb la teva família o amics, sempre t’estem esperant perquè gaudis de l’activitat artística i els seus beneficis.

Contacta amb nosaltres, descobreix les nostres activitats i reserva una taula per a viure un moment únic.