El veganisme, una decisió de respecte al món animal

Diumenge dia 1 de novembre es va celebrar el Dia Internacional del Veganisme, una celebració
proclamada des de fa gairebé tres dècades per La Societat Vegana del Regne Unit amb una
intensió molt clara: donar a conèixer aquest estil de vida basat en una alimentació i un dia a dia
lliure de productes d’origen animal. Aprofitant l’avinentesa, volem parlar-te en aquest article
una mica més sobre el món vegà.

Moguts per una ètica on es rebutja amb escreix l’explotació dels animals pel consum dels
éssers humans, els vegansi la seva ideologia han anat trepitjant el força any rere any d’ençà que
en el 1994 Donald Watson i Elsie Shrigley van crear un bolletí que portava per nom The Vegan
News que va ser el començament de la Vegan Society, vegetarians que no consumien ni lactis ni
ous.

Una de les causes de per què el veganisme, a part de l’explotació animal, és un factor ambiental.
La indústria carnívora és una de les més contaminants del planeta. És, sense dubte, una de les
principals causes de la pèrdua de biodiversitat, d’emissió de gasos i de contaminació de l’aigua.

Per tant, no només el vegà decideix portar a terme una dieta alimentaria sense productes
d’origen animal, sinó que també acordarà amb ell mateix i amb la societat no consumir
cosmètics tastats per animals, roba amb pell o cuir per exemple, com també productes que
derivin de la cria animal. Així doncs, per ser vegà és important estar informat i mirar les
etiquetes i els ingredients de cada producte, aliment o peça de roba que es vagi a comprar!

Aquesta decisió porta al veganisme a basar-se en una dieta formada per vegetals, llegums i
proteïna vegetal. Una alimentació rica amb fibra però baixa en grasses i colesterol. No obstant
això, és important a cada plat trobar aliments que aportin un gran valor proteínic, certes
vitamines com la B12 o la D o substàncies com el ferro o el calci.

Cada cop són més els que s’uneixen a aquest estil de vida

L’impacte que té aquesta indústria en el nostre entorn i aquesta lluita pels drets dels animals
que cada cop es consolida més en la nostra societat permet que el tant per cent de la gent que
deixa de consumir carn sigui més elevat. Avui en dia, aproximadament un 0,5% de la població
és vegana, un 10% en total junt amb els vegetarians i flexivegetarians.

Vols conèixer la nostra cafeteria amb productes vegans a Sant Cugat? Descobreix la nostra carta
per vegetarians, vegans i celíacs! Un cop obrim de nou les portes de COLOR IT podràs gaudir de
tots els nostres productes. Perquè ens és igual quin estil de vida tinguis, el que volem és que et
sentis com a casa sempre que vinguis!

En definitiva, és una bona setmana per donar-li veu a un dels hashtags més populars en les
xarxes socials: veganfoodshare.